Gyógyír Tanya

SHIITAKE (LENTINULA EDODES)

SHIITAKE (LENTINULA EDODES)

SHIITAKE
(LENTINULA EDODES)

A shiitake “a gombák királya”. A tradícionális kínai és japán népgyógyászatban megfázás, gyulladások, gyomorpanaszok, májbetegségek, köszvény, aranyér, idegi betegségek, szexuális zavarok, fejfájás, érbetegségek, tumorok és további számos probléma, betegség esetén alkalmazzák. A shiitake gazdag olyan anyagokban, mint például az ergoszterin (a D2 vitamin elővitaminja), B- vitaminok, kálium, cink, és bizonyos aminosavak. Jelentős poliszacharid tartalmát képzik az(1→3), (1→6)-ß-D-glükánok, amelyek “lentinán”néven is ismertek. Ezek a glükánok immunmoduláló hatást váltanak ki, így ez a gomba mobilizálja a test “rendőrségét” a baktériumok (pl. staphylococcus) és
vírusok (pl. influenza, herpesz) ellen. A shiitake poliszacharid pozitív eredményeket mutat a HIV fertőzöttek kezelésében is. Érdekesek azok az információk is, amik arra utalnak, hogy a shiitake előnyös hatást gyakorol a “jó” bélbaktériumokra, és az ott található immunrendszert támogatja.
Számos tudományos tanulmány kimutatta azt is, hogy a lentinán növeli azoknak az immunsejteknek az aktivitását (ilyenek pl. a természetes ölősejtek), amelyek a ráksejteket elpusztítják, és a tumorok feletti felügyeletben jelentős szerepet játszanak. A poliszacharid ezen tumorellenes hatása Japánban a rákbetegek kezelésének kiegészítésében bizonyul hasznosnak. Igazolták, hogy a lentinán képes
javítani a rákbetegek immunprofilját és életminőségét, sőt részben a túlélés idejét is.
A gyógygombában természetes formában fellelhető anyagok egy másik nagyon érdekes csoportját az eritadenin gyűjtőnévvel illetik. Ezek csiragátló hatással rendelkeznek a vírusokkal és baktériumokkal
szemben, ezenkívül jótékonyan befolyásolják a zsíranyagcserét, és a “rossz” (LDL-)koleszterin és az összkoleszterin szintet. A gyógygomba vérnyomáscsökkentő, illetve májsejtvédő hatása is ismert.
A SHIITAKE ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN
– Védelem a fertőzések ellen (baktériumok, vírusok)
– Immunmodulálás
– A zsíranyagcsere szabályozása
– Tumorellenes hatás
– Májsejtvédő hatás
– A bélflóra támogatása

Ázsiában aligha kell bemutatni az embereknek, hiszen évezredek óta kultúrájuk része.

Ehető, ezért ételeikhez is szívesen használják: kalória- és zsírszegény, de tápanyagokban rendkívül
gazdag – s több mint 2000 éve alkalmazzák a gyógyászatban.
A Japánban és Kínában őshonos shiitake gomba a világon a harmadik, leggyakrabban termesztett típus, melyet már a Ming dinasztia idején ismertek. Ám akkoriban csak a császár és a hozzá közelállók fogyaszthatták. Frissen és szárítva is felhasználható, de leginkább gyógynövényként terjedt el.
Mit kell tudni róla?
A shiitake gomba meghökkentő mennyiségű táp- és ásványi anyagot, esszenciális aminosavat tartalmaz – ellátja szervezetünket A-, B-, C-, D- vitaminokkal, s olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, kálium, kalcium, vas, cink, szelén, réz vagy mangán. Gazdag diétás rostokban és
fehérjékben, ezért aki pl. nem eszik húst, az is bőven hozzájuthat ehhez az értékes tápanyaghoz belőle. Kitűnő antioxidánsnak számít. Tartalmaz L-ergothioneine nevű aminosavat is, amelyet szervezetünk nem képes önállóan előállítani.
Számos jótékony hatása mellett nem véletlenül tartják a shiitakét a leghatékonyabb, természetes immunerősítőnek.
Miután több keleti tanulmány született e gomba kapcsán, amerikai kutatók is elkezdték közelebbről feltérképezni a hatásait.
Mely tulajdonsága hogyan segít? Hogyan védi a szervezetet?
A shiitake gombában található eritadenin nevű összetevő csökkenti a koleszterinszintet – akadályozza, hogy az felszívódjon a véráramba.
Jelentős a shiitake vírus- és gomba ellenes, valamint baktérium ölő hatása.
Legkiemelkedőbb azonban lentinán nevű (béta-glükán) hatóanyagának „munkája”, mely káros mellékhatás nélkül képes az immunrendszer erősítésére, így a fertőzések, betegségek leküzdésére – sőt, megállíthatja vagy lassíthatja a rákos daganat növekedését. Tumorsejtölő tulajdonságai miatt használják manapság leginkább. Japán kutatókkal közösen Fachet József professzor volt az, aki a világon elsőként írta le a shiitake daganatellenes hatásának mechanizmusát, mely kutatómunka
középpontjában a lentinán állt. A tumor aktivitását mérsékeli egy aktivált hexóz-tartalmú vegyülete is, mely hozzájárul, hogy a páciens jobban tolerálja a kemoterápia mellékhatásait. Pozitív hatással bír tehát a shiitake gomba rákos daganatok esetében, sőt a HIV vírussal szemben is hatékony. Az AIDS betegeknél már 1998- ban, egy San Francisco-ban végzett kutatás során kimutatták a lentinán előnyös hatását.
Tökéletes immunerősítő E gyógygomba rendszeres fogyasztását kiemelten javasolják rákos megbetegedés vagy AIDS esetén,
hiszen ilyenkor elengedhetetlen az immunrendszer megerősítése. Tanulmányok során kiderült, hogy a shiitake gomba alkalmazása kiegészítő kezelésként igen hatékony, hiszen kemoterápia mellett
hozzájárult a betegek életének meghosszabbításához – előrehaladott állapotú és visszatérő rákos megbetegedések esetén egyaránt.
A koleszterinszint csökkentésével ugyanakkor segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Védi a májat, elősegíti az antitest-képződést, melyek szembeszállnak a Hepatitis B-t okozó vírusokkal.

A shiitake gomba hozzájárul a D2-vitamin termelődéséhez, valamint támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, melyek építik a bélflórát. A gyógygombából kivont AHCC vegyület a lentinánnal közösen jó eséllyel veszi fel a harcot a Human Papilloma Virus (HPV) ellen.
Ha kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, s mellette immunrendszerünket is hatékonyan támogatnánk, a shiitake gomba tökéletes választás.

A gombapor megrendelhető az alábbi linkre kattintva: https://gyogyirshop.hu/termek/shiitake-gomba-por-60-gramm-2/