Gyógyír Tanya

GYAPJAS TINTAGOMBA ( COPRINUS COMATUS )

GYAPJAS TINTAGOMBA ( COPRINUS COMATUS )

Gyapjas tintagomba (COPRINUS COMATUS)

Az ízletes gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt. Különlegessége, hogy az eleinte fehér kalap egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik. Nevét arról kapta, hogy korábban ezt a keletkező sötét folyadékot tintaként használták fel. Húsz féle aminosavat tartalmaz, ami között megtalálható a nyolc esszenciális is. Mindemellett ásványi anyagokban, nyomelemekben és biológiailag aktív anyagokban (pl. ergothionein) is gazdag.
A gyapjas tintagomba elsősorban a szénhidrát háztartásra gyakorolt kedvező befolyásáról ismert.
Állatkísérletek, valamint cukorbetegek körében végzett humán vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy javítja a glükóz felhasználását, illetve vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik, ami a hasnyálmirigy inzulintermelésére gyakorolt előnyös befolyására vezethető vissza. A kutatók beszámolói szerint a gomba hatóanyagai egyfajta “védőernyőt” hoznak létre az inzulintermelésért felelős sejtek fölött (Langerhans-szigetek sejtjei). További kutatások arra utalnak, hogy a gyapjas tintagomba a cukorbetegség kései szövődményeit (pl. keringési zavarok) is képes ellensúlyozni. A tanulmányok kimutatták, hogy a gyógygomba túlsúly esetén is előnyösnek bizonyul, a vércukorszintre és összanyagcserére gyakorolt jótékony befolyásának köszönhetően segíti a fogyást.
Csíragátló, illetve a gombás fertőzések elleni hatását is igazolták (pl. Candida albicans esetén), ami azért jelentős, mert az ilyen fertőzések jelentősen megzavarhatják a belek egészséges működését és a szervezet természetes védekezőképességét. Ismert a gomba hatóanyagai és a nemi hormonok közti kölcsönhatás is, ami a hormonérzékeny tumorok esetében (pl. mellrák) védő hatáshoz vezethet.

A GYAPJAS TINTAGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN
– A vércukorszint szabályozása ill. csökkentése
– Az összanyagcsere normalizálása
– A fogyás támogatása
– Csiragátló és gombásodás-gátló hatás
– A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben