Gyógyír Tanya

HAMVASKÉREG GOMBA , CHAGA (Inonotus obliquus)

HAMVASKÉREG GOMBA , CHAGA (Inonotus obliquus)

A Chaga – Hamvaskéreg gomba főként a nyírfákon nő a nagyon hideg (3-4 hónapig tartó, mínusz 35 fok alatti) téli hőmérsékletű körzetekben a nyírfák kérgén, a sérülések helyén nő.
Szibériában „Isten ajándékának” vagy a”Hallhatatlansággombájának”nevezik. Japánban az „Erdő gyémántjának” és Kínában ez a gomba az „Az összes növény királya”
A vad Chaga gombát már számos évszázada használják Lappföldön tonikként, Chaga tea formájában. A Chaga gomba hagymaszerű alakjáról és a kemény, éles fekete felületéről ismerhető fel.
Kívülről a Chaga gomba a faszénhez hasonlóan néz ki. Törékenynek nézhet ki a külseje, néhány részét a felszínének kézzel is le lehet törni.
A Chaga gomba látható részének mérete 5 és 60 cm átmérő közötti. A belső része sárgás-rozsdabarnás, néha fehér erek szövik át. A belseje gyakran kemény, néha parafaszerű szerkezettel.
A Chaga gomba látható részei a nyírfákon általában néhány centiméter vastagok, de akár fél méter szélesek is lehetnek. A pórusok először barnák, ezüstös csillogással, később feketék vagy barnák.
Chaga gomba, az élet útja
A Chaga gomba általában a 20 évesnél idősebb nyírfákon nő. A nyírfakérgen megragadnak a Chaga spórái, ezután idővel belenőnek a törzsbe. A Chaga külsején létrejön a látható fekete kéreg. A fiatal példányok gumóknak néznek ki, míg az 5 évesnél idősebb Chaga gombák megszilárdult lávához hasonlítanak.
A Chaga gomba szimbiózisban él a nyírfával, amíg a gazdafa el nem pusztul. Élettartama általában 10-20 év. Néhány példány azonban akár 40 évig is túlélhet.
Miután a gazdafa elpusztul, a Chaga gombán megterem a termőtest. Ez egy szürke kitin masszából áll, ami akár 2 méter hosszú is lehet. A termőtest megérése után a Chaga gomba elereszti a spóráit, ezután pár napon belül elpusztul.
Chaga gomba rendszertana
A Chaga gombafaj a farontó gombák családjába tartozik, amelyek körülbelül 300 millió éve alakultak ki. Ezen gombafajták képesek megemészteni a fákból a cellulózt és a lignint.
A Chaga gomba elsősorban Lappföldön, Oroszországban, Kanadában, Koreában és Japánban nő. Mongólia és Kína némely területén is megtalálhatóak. A gyógygomba más fákban is megragadhat, például éger, bükk és más lombhullatók, de csak a nyírfákon növő gomba fontos vitalizáló szerként való felhasználáshoz. A nem nyírfákon növő Chaga gombákat soha nem használták gyógyító célokra.
Chaga gomba alkotóelemei
Melanin (sötét festék)
D3-vitamin
triterpenoidok
Ásványi anyagok: cink, bór
betulin
inotodiol
aminosavak
lanoszterin
szuperoxid-diszmutáz (SOD)
poliszacharidok (béta-glükánok)
A különböző ásványi anyagtartalmak függenek attól, milyen régióban nőtt az adott Chaga. Az orvosi gomba rengeteg mangánt és cinket tartalmaz más ételekkel ellentétben. A betulin és a betulinsav a nyírfa gyógyszerészetileg aktív anyagai, amelyek felgyűlnek a chaga gombában.
Minél hidegebb a klíma, annál több tápanyag és antioxidáns jön létre a Chaga gombában.
A finn és orosz orvoslásban ezekre használják a Chaga gombából főzött teát:
-immunrendszer-erősítésre
-vérnyomás-csökkentésre
-koleszterin-lerakódás csökkentésére
-tumorok növekedésének megakadályozására
-elősegíteni a fogyást
-vértisztításra
-a máj és az epe méregtelenítésére
-a vérző fogíny megszüntetésére
-az alvás javítására
-magas vércukorszint csökkentésére
Chaga gomba alkalmazása a népi orvoslásban
Az inonotus obliquus-t rendkívül erős, természetes antioxidánsnak tekintik.
-gyomorfájdalom
-emésztési zavarok
-gyomorhurut
-galandféreg
-gyomor- és bélfekélyek
-influenza
-asztma
-hörghurut
-tuberkulózis
-rák
-máj- és szívbetegség
A Chaga gombát a következő betegségek kiegészítő kezelésére is használják:
-magas vérnyomás
-szklerózis multiplex
-cukorbetegség
-fibromyalgia
-pikkelysömör
-érelmeszesedés
-emésztési problémák
Megrendelhető az alábbi linkre kattintva: https://gyogyirshop.hu/…/hamvaskereg-chaga-gomba-por…/