Gyógyír Tanya

PECSÉTVIASZGOMBA (GANODERMA LUCIDUM)

PECSÉTVIASZGOMBA (GANODERMA LUCIDUM)

Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba)

A pecsétviaszgomba a kínai népgyógyászatban mintegy 4000 éves tradícióra tekint vissza. „Ling Zhi“, vagy „Ling Chich“ néven is ismert, ennek jelentése a „halhatatlanság gombája“.

A reishi, ahogyan ezt a gyógygombát japánban nevezik, számos jótékony hatással rendelkezik: öregedésgátló, méregtelenítő, teljesítményfokozó hatása van, javítja a vérkeringést, növeli az ellenállóképességet. Előnyös hatással van a szív, máj, tüdő és lép működésére. Tradícionálisan ezt a gyógygombát az emésztőrendszer megbetegedései (pl. gyomor- és bélproblémák), máj- és vesebetegségek, tüdőbetegségek, magas vérnyomás, idegesség, álmatlanság esetén, ezen kívül a szellemi teljesítőképesség fokozására alkalmazták.

A reishi-t nem csak a tradícionális népgyógyászatban alkalmazták széles körben, hanem manapság is nagyon kiterjedten kutatott gyógygomba, számos klinikai vizsgálat igazolta előnyös hatásait. A szív- és érrendszerre és zsíranyagcserére gyakorolt pozitív hatásait is kimutatták a vizsgálatok, például a magas vérnyomás csökkenését, a szívizom funkció javulását, a koszorúér betegségekben szenvedők tüneteinek enyhülését sikerült elérni. A májbetegségekben , tüdőbetegségekben (pl. asztma) vagy allergiás megbetegedések esetén is bizonyított jótékony hatása. A pecsétviaszgomba pozitív hatásai annak is köszönhetőek, hogy gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, szterolokban, amino-és zsírsavakban, és több mint 150 féle triterpént tartalmaz. Tumorellenes poliszacharid hatóanyagainak köszönhetően alkalmazható daganatos betegségek, pl. tüdőrák vagy bélrák esetén.

A PECSÉTVIASZGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN:

 • A máj védelme és erősítése
 • Méregtelenítés
 • Immunmodulálás
 • A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben
 • Allergiaellenes hatás
 • A szív-és érrendszer támogatása
 • A szellemi teljesítőképesség javítása
 • Pozitív hatás a zsíranyagcserére
 • Idegek védelme, „stresszoldó“ hatás
 • Támogatja az alvást
 • Támogatja a magassághoz való alkalmazkodást (pl. hegymászás)

Vörösesbarna, jellegzetes kalapjával kagylóformára emlékeztet az értékes pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum). A vastag lakkréteg borította tönk és kalap miatt az egyik legmutatósabb gyógygomba, mellyel szinte a Föld minden részén találkozhatunk.

Sajnos, a húsa élvezhetetlen, a gyógygomba jelentős triterpén tartalma miatt, amely kesernyéssé teszi azt. Kivonatként és főzetként viszont rendkívül jól használható. A kínai orvoslás 4000 éve alkalmazza, sőt úgy tekint rá, mint a hosszú élet titkára. A japánok a halhatatlanság gombájaként tisztelik.

Az egészségvédőnek tartott pecsétviaszgomba más-más színt vehet fel, árnyalatai a gyógyhatásait mutatják, de legsűrűbben közülük a feketét és a vöröset alkalmazzák.

Miért ez a megtisztelő cím?

A pecsétviaszgomba meglepő mennyiségű és minőségű tápanyagot rejt. Jelentős benne a C-vitamin, D-vitamin, magnézium, kalcium, kálium, cink, vas, foszfor, réz és magnán tartalom, germániumot és aminosavat szintén találunk benne.

Mint már említésre került, magas benne a triterpén-, de a pantoténsav szint is. Előbbi kitűnő vírusellenes tulajdonságokkal bír, s a májat is védi, míg utóbbi az agyműködés serkentéséért felelős, s nagymértékben hozzájárul a neurodegeneratív betegségek – így az Alzheimer-kór – megelőzéséhez. Szterol-szintje ugyancsak figyelemreméltó, ezért élen jár a koleszterinszint mérsékelésében.

A triterpén kiemelkedő szerepet játszik a májerősítésben, s ezzel a hepatitisz kezelésében is segítséget nyújt. A koleszterinszint- és vércukorszint szabályozását, valamint az inzulintermelés növelését szintén rá lehet bízni. Az allergiás tünetek ugyancsak csökkenthetők a triterpénnek köszönhetően. Mivel a véráramlást javítják a pecsétviaszgomba összetevői, a trombózis veszélye is kisebb, ha rendszeresen fogyasztják.

Őrködik egészségünk felett

A növény az antioxidáns poliszacharidok mellett lipidekkel, alkaloidokkal és rákellenes glukánokkal – így béta-glükánnal – is el van látva, s ez még mindig csak a kezdet.

A szervezetünk számára igen értékes gyógygomba számos módon hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Segít megelőzni az egyik leggyakoribb, romboló problémát, a szív- és érrendszeri betegségeket, azzal, hogy csökkenti a vérnyomást, az érfalakat pedig rugalmasabbá teszi. A pecsétviaszgomba fogyasztása a sejtek szintjén javítja testünk oxigénellátását, s mivel másfélszeresére növeli a vér azon képességét, hogy oxigént vegyen fel, a méregtelenítés bajnoka. Minderről germánium-tartalma gondoskodik.

A poliszacharidok sokat tesznek azért, hogy a pecsétviaszgomba fogyasztásával aktívabban működjék az immunrendszer, fokozódjék a vírusölő hatás, valamint a gyulladáscsökkentés.

Nem kérdés ezek után, hogy a különböző, évszakhoz kötődő megbetegedésekben, így influenza, hörgőgyulladás, megfázás esetén kiváló segítséget nyújthat ez a gyógygomba.

A rák megelőzésében és kezelésében partner

A pecsétviaszgomba nemcsak a méregtelenítő hatásának köszönhetően járul hozzá a rák megelőzéséhez, valamint a rákellenes folyamatokhoz. Jelentős antioxidáns-tartalma nagymértékben erősíti az ember immunrendszerét, mely ezért nagyobb sikerrel képes szembeszállni nemcsak a gyulladásokkal és érrendszeri problémákkal, a szabad gyökök káros tevékenységével, hanem a daganatos betegségekkel is.

Szintén a rákos megbetegedések megelőzését és kezelését támogatja azzal, hogy az anyagcsere folyamatokat, valamint a fehérjék nukleinsav szintézisét javítja.

Kisebb gondokra is nagy segítség

A mindennapokban olyan problémák kezelését is rá lehet bízni, mint az emésztési gondok, a bélműködés szabályozása. Energetizál, ezért sokban csökkenti a fáradtságérzetet, a levertséget. A pecsétviaszgomba hatóanyagai segítenek, ha megcsípett egy rovar, megsérült a bőrünk vagy valamilyen betegségből kifolyólag hegek képződtek rajta.

Hatását csak akkor fejti ki, ha szükség van rá, s mindig csak a kellő mértékben. Kínai és japán nevét nem véletlenül érdemelte ki ez a mágikusnak titulált növény. Japánul egyébként isteni gyógyfűként is említik.

Pecsétviaszgomba hazánkban is őshonos faj, mellyel elsősorban lombhullató erdőkben találkozhatunk. A gomba jellegzetesen legyező alakban szétterülő kalapja egy oldalt fekvő száron ül. A gomba növekedésben lévő széle fehér színű. A tönk felé haladva sárga, vörös, majd bíbor színekben pompázik. A Kínában csak „halhatatlanság gombája” -ként nevezett gomba egészét fényes viaszréteg fedi. A gomba húsa kemény, taplószerű. Termesztését tehát nem élvezeti értéke, hanem gyógyászati jelentősége indokolja.

Pecsétviasz gombapor megtalálható webáruházunkban:                          https://gyogyirshop.hu/termek/bio-pecsetviaszgomba-por-etrend-kiegeszito-25-gramm-2/

A pecsétviasz gombaporok minőségének garanciája, hogy a gomba alapanyagát a termesztő a bio minősítésű földjein termeszti, majd a gombatermesztés, feldolgozás és szárítás is itt valósul meg a váli Mária Anna pusztán található gazdaságban.

Ökológiai gombatermesztést a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi.

A gombaporok 100 %-ban csak gombaőrleményt tartalmaznak, adalékanyagot nem!