Gyógyír Tanya

Fehér akácvirág (Robinia pseudoacacia)

Fehér akácvirág (Robinia pseudoacacia)

Fehér akácvirág
(Robinia pseudoacacia)
Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezen kívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre.

Felhasználása
Gyógytea: mindig forrázatot készítünk a száraz gyógynövényből. Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Gyomorsav túltermelésre naponta 1 csésze akácvirág tea ajánlott este étkezés után. Akkor se hagyják abba teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével.
Köhögésre napi két csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirág, kakukkfű, szurokfű, apróbojtorján) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el reggel és este.
Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javaslom, 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.

Gyűjtése

Gyógynövényként a május-júniusi virágzásakor gyűjtött fürtvirágzatáról lefosztott, megszárított kis virágait használjuk
7 kg friss virágból kapunk 1 kg szárított virágot.
Az akácvirág az egyik legkényesebb gyógynövény. Akkor gyűjtjük, mikor még üdék a virágok, nincsenek teljesen kinyílva. Ilyenkor erős harcban állunk a méhekkel, akik dühösen védelmezik a táplálékukat a betolakodóktól.
A hullott virág értéktelen, nekünk is és (sajnos…) a méheknek is.
A nyers virágot ember, állat is szívesen elrágcsálja, azonban nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, mert szívpanaszokat, hasgörcsöket okozhat.
A szárról lefosztott virágot szellős padláson, árnyékos helyen szárítsuk, vékony rétegben kiterítve tiszta csomagolópapíron, vagy ruhán. Naponta kétszer, háromszor forgassuk át, különben megbarnulnak a fehér szirmok és a növény veszít hatóanyag tartalmából. Akkor mondhatjuk kellőképpen száraznak, ha a tenyerünkön morzsolni tudjuk a virágokat. Tárolni zárt edényben, száraz helyen, dobozban szabad. Gondosan zárjuk el, különben az édesszájú kártevők kocsányig lerágják a virágokat.