Gyógyír Tanya

Illatos ibolya (Viola odorata)

Illatos ibolya (Viola odorata)

Illatos ibolya  ( Viola odorata)

Az ibolyát legtöbben gyengéd illata, és színpompás szirmai miatt kedvelik. Gyógyhatását kevesebben ismerik. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozik.  Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul.  Erdőkben, cserjésekben előforduló,  illatos évelő növény. Hazánk erdeiben gyakori.  Virágait, leveleit, fiatal hajtásait virágzáskor gyűjtsük be, március-április hónapokban. Erre a száraz, meleg idő és a késődélutáni időszak a legalkalmasabb.

Virága nyersen is fogyasztható. Frissen vagy kandírozva süteményeket is díszíthetünk vele.

Ibolya tea készítése:

Egy kisebb edényben felforralunk 2 dl vizet.
A bögrénkbe beleteszünk 1  teáskanálnyi ibolyavirágot.
Ráöntjük a forró vizet.
Lefedjük, és 10 percig ázni hagyjuk.
Végül, leszűrjük, és melegen fogyasztjuk.

Naponta 2-szer 2 dl fogyasztható. Köptetőként mézzel ízesítve étkezés után igyuk.

Az ibolyatea az egyik legjobb természetes gyulladáscsillapító. Köptető, nyákoldó és izzasztó hatása révén a szezonális, légúti betegségek hatékony orvossága. Ha már elkapott a megfázás vagy az influenza, erősen köhögünk, fáj a torkunk és náthásak vagyunk, igyunk naponta két csésze ibolyateát. Enyhe nyugtató, segít elűzni a stresszt, a feszültséget, és az álmatlanságot, erre a célra elég naponta egyszer, az esti órákban fogyasztani. Vízhajtó hatása segítségével megszabadulhatunk a szervezetben felgyülemlett folyadékfeleslegtől, tisztítja a veséket, mérsékli a szervezetben jelen lévő gyulladások tüneteit. Mivel hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik, segíti a bélműködést és a toxinok kiürülését fogyó- és tisztító kúrákhoz is ajánlott. Ehhez kúraszerűen kell inni, naponta két pohárral 1-2 héten keresztül.

A levelek forrázata kitágult visszerek borogatására alkalmazható, továbbá köhögés, fejfájás, álmatlanság esetén is hatásos.

Ibo­lya­olaj: 1 be­főt­te­sü­ve­get fé­lig töl­tünk fris­sen sze­dett ibo­lya­vi­rág­gal, fe­lönt­jük jó mi­nő­sé­gű olaj­jal, 1 hó­na­pig me­leg, le­he­tő­leg nap­sü­té­ses he­lyen ér­lel­jük, majd le­szűr­jük. Ide­ges fej­fá­jás el­mu­lasz­tá­sá­ra a gyó­gyo­laj­jal a hom­lo­kot 3-4-szer vé­ko­nyan be­dör­zsöl­jük.

Ibolya Tinktúra

Az ibolyából készíthetünk tinktúrát is torokgyulladás, mandulagyulladás esetén: áztassunk 250 ml alkoholba 10 gramm ibolyafüvet, 10 g kakukkfüvet. Hagyjuk állni 2 hétig, majd szűrjük át. Ajánlatos mennyiség: 30-40 csepp naponta egy pohár vízben elkeverve.

Ibolyás bedörzsölő

Ha köszvényünk,  reumánk vagy izombénulásunk van, akkor ezt a tinktúrát külsőleg is használhatjuk: Keverjünk hozzá 5 gramm babérolajat, s kész a remek bedörzsölő szer!