A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) dekoratív egynyári kúszónövény, a sarkantyúfélék családjába tartozik. Gyönyörű sárga, piros és narancsszínben pompázó virágai nemcsak kertünk díszei lehetnek, hanem gyógynövényként is hasznosíthatjuk őket. A növény eredetileg Peruból és Ecuadorból származik. A bennszülött indiánok sebfertőtlenítésére és a seb gyorsabb hegesedésére használták. Számos változata ismert, köztük a kisebb bokrokat alkotó törpe változatok vagy az akár 2 méter hosszúra is növő kúszószárú fajták. Áprilisban vessük a kert napos, félárnyékos szegletébe
Joggal nevezik “a kertek álomvirágának”, mivel gondozást alig igényel, minden évben előbukkan, és magról hamar elszaporodik. Inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedveli és őszig virágoznak. Szép, kerek, narancssárga, vagy piros, sárga, krémszínű virágai vannak. Levelei is jellegzetes, kerek formájúak. Az enyhén savas és jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban.
-A bogarak ellen jó védelmet nyújthatnak a veteményesnek – főleg a paradicsom és krumpli közelébe célszerű ültetni
-csapdatermésként is lehet használni, mivel vonzza a levéltetveket
-kellemes, borsos ízű ehető virágai vannak, ami nagyon szépen mutat a tálalásnál
-könnyen fut a kerítésre úgy maximum 120-140 cm magasságig, de ha nincs mibe felfelé kapaszkodnia, afféle talajtakaróként elfut a földön is és virágzik.
-a sarkantyúka hamar elterjed földön, így segít elnyomni a gyomokat és árnyékolni a talajt.
A sarkantyúkának nem csak a virága, hanem minden föld feletti része ehető: a levelek, a bimbók, még a (zöld) magok is. Íze a mustáréra emlékeztet, némi édeskés beütéssel.A sarkantyúka virágainak betakarításához a legjobb a reggeli időszak. A virágok és a levelek is felhasználhatóak salátákban, köretként vagy ételdekorációként.
Vigyázat! Kizárólag nem permetezett, vegyszerekkel nem kezelt sarkantyúkát használjunk fel étkezési célra!
Nagyszerűen ültethető cserepekbe, kaspókba ablakpárkányra és függőkosarakba is.
Antibiotikum helyett sarkantyúka
A kerti sarkantyúka amennyire igénytelen, olyan sok hatóanyagot tartalmaz. Gyógyító hatását főleg nyersen tapasztalhatjuk meg. A virágban található mustárolaj, illóolaj, kálium és C-vitamin is. Nyersen például azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó C-vitamin- és vasforrás, tehát vérszegénység esetén rendszeresen lehet csemegézni belőle.
A virágot leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. Több mint 40 bakteriális törzzsel képes felvenni a harcot. Magjában például olyan antibiotikum található, amely a légzőszervet megtámadó baktériumokat úgy teszi hatástalanná, hogy közben nem teszi tönkre a bélflórát.
A bakteriális fertőzések kezdeti szakaszában kifejezetten érdemes alkalmazni. A különböző szervek – vese, női nemi szervek, prosztata, húgyhólyag – gyulladásait is hatékonyan gyógyítja. Viszont nemcsak a baktériumokkal, hanem a gombákkal és a vírusokkal szemben is bizonyította már gyógyító erejét. Teakeverékekben is gyakorta alkalmazzák, mivel kitűnő gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
A sárga és piros virágú kúszónövényt baktériumfertőzés megelőzésére is használhatjuk, antibiotikum helyett is alkalmazhatjuk, vagy részben kiválthatjuk általa az antibiotikum szedését, mivel felerősíti és gyorsítja annak hatását.
Az emberi szervezet számára semmiféle veszélyt nem jelent, hosszabb ideig is lehet fogyasztani, túladagolástól nem kell tartani. Állapotos nők és kismamák is szedhetik, viszont gyomor- és bélfekélynél, vesebetegségben szenvedőknél és kisgyermekeknél nem javasolt a használata.
A kerti sarkantyúka illóolaja nagyon jó korpás hajra, gyulladásokra és sebgyógyulásra is. Emellett növeli a szervezet ellenálló képességét, és a fogyókúra része is lehet, hiszen enyhe hashajtó hatással is rendelkezik.
Kertből a konyhába..
Sarkantyúkás vaj
Ez a finom, fűszeres vaj a reggelik, tízóraik tökéletes kiegészítője lehet. Szép, élénk színével, gazdag, krémes állagával, enyhe csípősségével összetevői tökéletes összhangot alkotnak.
Hozzávalók:
– 12-16 sarkantyúkavirág
– 3-4 sarkantyúkalevél
– 2 evőkanál metélőhagyma
– 250 g nem sózott vaj
Elkészítés:
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy megpuhuljon.
A frissen leszedett virágokat és leveleket hideg víz alatt mossuk meg, hogy megszabaduljunk az esetlegesen rajtuk lévő apró rovaroktól, porszemektől. Mivel a virágok viszonylag kemények, vastagok, nem kell attól tartanunk, hogy tönkremennek a víztől. A metélőhagymát öblítsük le, hajtsuk félbe, az egyik hosszú szállal kössük csokorba, így könnyen fel tudjuk aprítani. A sarkantyúkaleveleket is aprítsuk fel.A puha vajat villával keverjük habos-krémesre. A hozzávalókat lassan keverjük bele, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőlük.
A kész fűszeres vajkrémet töltsük formába, fogyasztásig így tegyünk a hűtőbe. Hűtőben több hétig, fagyasztóba téve akár egy évig is eláll.
Sarkantyúka ecet
8 sarkantyúka virágfej
6 sarkantyúka szárazott levél
3 fokhagyma gerezd
5 dl fehérbor ecet
Az összetevőket egy nagy üvegedényben összekevered. Néhány napra világos helyre helyezed. 5 nap után átszűröd, egy szép áttetsző izgalmas ételecet a végeredmény, amelybe kioldódtak a sarkantyúka hatóanyagai.
Sarkantyúka pesto alaprecept
1 marék sarkantyúka levél és virágszirom
1 marék darált dió
2 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán
olívaolaj (más hidegen sajtolt olaj)
Himalája só
csipet természetes édesítő
őrölt piros paprika
A megtisztított, aprított összetevőket egy mixerben keverd össze, utolsó legyen az olívaolaj. Annyi olajat keverj a pestóba, hogy elérje a kívánt állagot.
Mentás sarkantyúka pesto
Az alaprecepthez adj két evőkanál friss őrölt mentalevelet, plusz néhány csepp friss zöld citrom levét.
Bazsalikomos sarkantyúka pesto
1 marék friss bazsalikom
1 marék sarkantyúka levél
2 fokhagyma gerezd
3 szál újhagyma zöld része
60 ml olívaolaj
30 gramm tofu vagy más sajtféle
1.5 evőkanál darált dió
kiskanál Himalája só
fél bio citrom leve
2-3 db koktél paradicsom
A fokhagymát a sóval összetöröd. A bazsalikom, sarkantyúka és újhagyma zöldet mozsárban a krémes állag eléréséig összekevered. Hozzáadod az olívaolajat, a citromlevet, darált diót, kevés morzsolt tofut (sajtot). A pestot pirítósra kenve, vagy tésztával együtt fogyasztjuk.