Gyógyír Tanya

Pettyegetett tüdőfű vagy orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Pettyegetett tüdőfű vagy orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

A pettyegetett tüdőfű vagy orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) közepes termetű, bokros tövű, gyöktörzsével terjedő évelő növény, mely Európa szerte, így hazánkban is őshonos. Természetes élőhelyét a lomblevelű erdők jelentik.

Levélzetét csúcsos végű, ovális alakú, fehér pettyekkel díszített levelek alkotják. A méhek és a darazsak számára nagyon vonzó, nektárban gazdag, bogernyőben nyíló virágai a tavasz második felében díszítenek. A virágok érdekessége, hogy a színük kinyíláskor még rózsaszín, később azonban kékbe vált.

A pettyegetett tüdőfű árnyékos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Túlságosan száraz körülmények között lisztharmatos lehet, egyéb betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. Szaporítani tőosztással és magról lehet. Az orvosi tüdőfű Európából származik, az érdeslevelűek családjába tartozó évelő növény, ismert nevei még a pettyegetett tüdőfű, dongófű, farkasmájfű, tüdőgálna, patikás tüdőír, emberképű fű és a dongóvirág. Hazánkban árnyas erdők aljnövényeként lelhető fel, gyógyászati szempontból a fehér pettyekkel tarkított levele a legértékesebb része. Levelének fontosságát alátámasztja, hogy régen a népi gyógyászatban azt vallották, hogy a tüdőbetegségeket olyan növényekkel lehet csak gyógyítani, melynek levelei valamilyen hasonlóságot mutatnak a tüdővel. Napjainkban zsenge leveleinek egyre nagyobb szerep jut az étkezésben is, ugyanis egyre szélesebb körben kezdik fogyasztani. Amint a növény neve is elárulja, az orvosi tüdőfű leveleiből készített tea meghűlés, rekedtség és felső légúti gyulladás enyhítésére lehet használható. Zsenge leveleit levesekbe teszik, vagy vermut ízesítésére használják. A nyálkában és C-vitaminban gazdag levél és virágos hajtás bőrlágyító, köptető, vizelethajtó, összehúzó hatású lehet, gyorsíthatja a sejtek regenerációját. Felhasználható részei a tőlevél és a ritkán virágzó, föld feletti rész.

Hatóanyaga

Legfontosabb hatóanyaga, az allantoin nevű vegyület, amely nedvesítő és keratolitikus hatású, növeli az extracelluláris mátrix víztartalmát, gyorsítja az elhalt bőr külső rétegeinek lehámlását, simítja a bőrt, elősegíti a sejtosztódást és a sebgyógyulást valamint gyulladás gátló és bőrvédő hatású. Emellett megtalálhatóak még a növényben különböző flavonoidok (kempferol, kvercetin), kovasavszármazékok, a pirrolizidin nevű alkaloid és cserzőanyagok is. Viszonylag sok, 10-15% ásványi anyagot tartalmaz, levele és virágos hajtása pedig igen gazdag nyálkaanyagban és C-vitaminban. Az orvosi tüdőfű nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású lehet, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazható.

Alkalmazás módjai: tea, tinktúra.

Tea: 1 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig kell főzni 2dl vízben, majd leszűrni és lassan elkortyolgatni. Napi 2-3 csésze gyógytea elfogyasztásával már jelentős javulás érhető el. Az orvosi tüdőfű tea különösen hasznos, mert tisztítja a káros szenvedély által károsított tüdőt.

Tinktúra: Azért fontos az alkoholos-vizes kivonat, mert a pirrolizidin alkaloid vízben alig, alkoholban pedig nagyon jól oldódik. Belsőleg: naponta, főétkezés után 1×21 csepp, 1dl vízben oldva. A növény levelét, és virágos hajtását használhatjuk különböző légzőszervi megbetegedések kezelésére. Készíthetünk belőle teakeveréket, amely enyhítheti az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti betegségeket, valamint enyhítheti a tüdő és a légcső irritációját, elősegítheti a váladék felszakadását, tehát alkalmas lehet a légcsőhurut és a légzőszervi panaszok kezelésére is. Segítségünkre lehet légzési nehézségek fellépésekor (nyomás, fájdalom csökkentésére), mellnyálkahártyagyulladás kiegészítő kezelésére, tüdővérzés csillapítására (orvosi felügyelet mellett), asztmatikus rohamok csillapítására, mellhártya és szívburok ödéma esetén, hörgő vértolulásakor (orvosi felügyelet mellett). Segíthet még gége és garathurut esetén, azzal, hogy oldhatja a hurutokat. Jó hatása lehet, akár dohányzás következtében kialakult kínzó rekedtség esetén. Alkalmas lehet toroksipoly és polip kiegészítő kezelésére, nyálkatömlő eldugulás és gyulladásakor, serkentheti a légcsövekben lévő csillók működését. Segíthet még tüdő tuberkulózis (szigorú orvosi felügyelet mellett), tüdőtágulás esetén. Segíthet leszokni a dohányzásról, elmulaszthatja a reggeli köhögést, jó hatása lehet a dohányosok légcsőbántalmaira. Csökkentheti a sejtburjánzást, ezért jó hatása lehet a tüdő ezen betegségeinek kiegészítő kezeléseként. Köhögéscsillapító és köptető teakeverékek összetevője lehet, valamint használják még vérzéscsillapításra, hasmenés és aranyeres csomók kezelésére. Összehúzó hatása lehet, ezáltal meggyorsíthatja a sejtek regeneráló képességeit, mindemellett a népi gyógyászatban a bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére is használhatják. Hatásos lehet még hasmenés ellen, ezért érdemes ezt a növényt választani vírusos légúti fertőzésekhez társuló gyomor és bélbántalmak esetén. Használható lehet még vérzéscsillapításra, hasmenés, aranyeres csomó kezelésére vagy fáradt szem felfrissítésére. A homeopátia hörghurut kezelésére használja.

Továbbá segítségünkre lehet bélnyálkahártya-gyulladás esetén, gyomor és bélcsatorna gyulladása esetén, és jótékony hatású lehet öblögetőként is száj és garatüreg gyulladásakor.

Orvosi tüdőfű más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

kakukkfű (Thymus vulgaris herba)
izlandi zuzmó (Cetraria islandica)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
mezei zsurló (Equisetum arvanse)
lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
orvosi ziliz (Althaea officinalis)
zsálya (Salvia officinalis)

Érdekesség:

Amióta a légúti megbetegedéseket penicillinnel kezeljük, az orvosi tüdőfű igazságtalanul mindinkább feledésbe merült, pedig az orvosi tüdőfű segítséget nyújthat a légutak mindenfajta megbetegedésében. Régebben a parasztok használták a tüdőfüvet a szarvasmarhák, lovak és a juhok meghűlése esetén is, úgy, hogy porított tüdőfüvet kevertek a takarmányba vagy az állatok ivóvizébe.

A tüdőfűnek nem csak a gyógyításban van szerepe. A tőlevélrózsa zsenge leveleit vegyes salátákhoz is felhasználhatjuk és főzelék vagy leves is készíthető belőle. Bizonyos vermutok ízesítésére is alkalmazza a szeszipar.