Gyógyír Tanya

Gyökércsakra

Gyökércsakra

A hét csakra a test energetikai központjai, melyek gerincoszlop mentén helyezkednek el. Ha egyensúlyban vannak a csakrák, akkor harmóniában érzed magad. De melyik csakra mit jelent? Bemutatjuk a hét csakrát:

1. csakra Gyökércsakra – Muladhara- négyszirmú lótusz

A hét fő csakrából a legalsó a gyökércsakra. A gáton, a gerinc végénél helyezkedik el, lefelé nyílik a föld felé. Ez a csakra felel a földdel való kapcsolatunkért.Az élet kapujaként is nevezik. Az első csakrához tartozik az életösztön és halálfélelem.

Funkciója a létfenntartás. A kiegyensúlyozott gyökércsakra biztosítja az aktivitás és a passzivitás, a cselekvés és a pihenés egyensúlyát. Felelős a vitalitás, az életerő, az élni akarás egyensúlyáért, a testi szükségletek kielégítéséért és a mindennapi tevékenységekkel, a mindennapok feladataival való megbirkózásért is. Az egzisztencia felépítése, az anyagi biztonság, a családalapítás is ennek a csakrának a hatáskörébe tartozik. Önbecsülésünk és biztonságérzetünk is itt ered. Onnan lehet tudni, hogy ez a csakra blokkolva van, hogy rettenetesen félsz mindenféle változástól és nem vagy képes a tárgyak vagy emberek elengedésére.

Színe a vörös, de erősítheted a föld színeivel is, mint a barna vagy khaki árnyalatai. Segít, ha ilyen színű ruhákat esetleg (piros) alsóneműt viselsz vagy ha piros és földszínekkel rajzolsz vagy festesz.

A gyökércsakrával összefüggésbe hozható szervek a talpak, lábak, gerincoszlop, fogak, köröm és csontok, vastagbél. Ha ezekkel a testrészekkel szoktak problémáid akadni az a gyökércsakra alulműködését jelentik vagy azt, hogy valami gátolja működését. Belső elválasztású mirigye a mellékvese.

A munka, amivel fenntartod magad is a gyökércsakrához tartozik. Ha munkahelyi problémáid akadnak érdemes a gyökércsakra harmonizálására odafigyelni, Fontos témája továbbá a csakrának a biztonság/bizonytalanság érzése. A fáradtság és túlpörgés váltakozásáért is ez a csakra felelős, ha tehát sokszor fáradt vagy akkor valószínűleg alulműködik ha pedig gyakran túlpörögsz akkor túlműködik a gyökércsakrád.

Nem megfelelő működésnél további testi tüneteket észlelhetsz, mint például: székrekedés, aranyér, hasmenés, bélgyulladás, veseproblémák, ízületi gyulladások, tartásproblémák, gerincmegbetegedések, lúdtalp, hideg végtagok, depresszió, stressz, alvászavarok, problémák a vérnyomással és fogbetegségek.

Sokat tehetsz azonban ezek ellen a csakra harmonizálásával, színekkel, ásványokkal,kövekkel , illóolajokkal és füstölőkkel is.

Kövek közül a vörösek és feketék pl.: gránát, rubin, vérkő, vörös koral, vörös jáspis

Illóolajok közül: rozmaring, cédrus, boróka, szantálfa, mandarin vagy szegfűszeg hatnak jól a gyökércsakrára. Bizonyos tevékenységek, melyek a földdel kapcsolatosak is segíthetnek, pl.: kertészkedés, agyagozás és a testmozgás.

Ászanák, melyek segítik a gyökércsakra működését: az összes álló ászana, tadászana (alapállás), egyensúlyozó ászanák, napüdvözlet, földüdvözlet, törökülésben törzskörzések.

Ételek, melyek a gyökércsakrát táplálják: répa, burgonya, paszternák, retek, cékla, hagymák, torma, proteinben gazdag ételek, tojás, hús, tofu, bab, szójatermékek.

Ha gyökércsakrád blokkoltnak érzed magad – ha instabilnak, bizonytalannak érzed magad – akkor füstölőnek válassz az alábbi füstölőink közül:

Palo Santot https://spiriguru.hu/…/sagrada-madre-premium-olibanum…/ ,

Sárkányvért https://spiriguru.hu/…/green-tree-dragons-blood…/,

Rózsát https://spiriguru.hu/termek/goloka-natures-rose-fustolo/

Bergamottot,

Szantált https://spiriguru.hu/…/sagrada-madre-premium-smudge…/ , vagy

Zsályát: https://spiriguru.hu/…/green-tree-californian-white…/

A gyökércsakra szimbólum a többi csakra szimbólummal együtt megvásárolható https://spiriguru.hu/ webáruházunkban.

https://spiriguru.hu/termek/csakrasor

https://spiriguru.hu/termek/csakra-szimbolumok