Gyógyír Tanya

Túrós labdabukta

Nehézség: 3
Elkészítési idő: 120 perc

Elkészítés menete:

 

Túrós labdabukta

Hozzávalók:

– 50 dkg. fehér finomliszt
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
–2 dl. langyos tej
– egy nagy csipet só
– 4 dkg. kristálycukor + 1 mokkáskanálnyi
– 10 dkg vaj (vagy margarin)
– 1 tojás

A töltelékhez:

– 25 dkg tehéntúró
– 1 kisebb citrom héja lereszelve
– 2 csomag vaníliás cukor
– 4-8 dkg.  kristálycukor ízlés szerint
– 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

2. A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot .

2. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, a tojást, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet.

3. Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig.

4. Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle.

5. A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat csinálnánk, majd fejre fordítjuk őket, és még egy picit gömbölygetjük a kezünkkel, hogy szép kis labdácskáink legyenek.

6. Kivajazott nagy méretű, tűzálló tálba  sorakoztatjuk őket, közvetlenül egymás mellé, hagyjuk őket további fél órát kelni, letakarva, majd a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket, körülbelül fél-háromnegyed óra alatt. Legyen jól átsütve, különben nyers marad a közepe!

7. Meghintjük a tetejüket porcukorral, és langyosan tálaljuk!