Vajdasági sós-sajtos tekercs
Elkészítés menete:
Vajdasági sós- sajtos tekercs
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
– 80 dkg. fehér finomliszt
– 2 dl. étolaj
– 1 kocka friss élesztő (5dkg)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 5 dl. 2,8 %-os tehéntej
Töltelék:
– 25 dkg szobahőmérskletű vaj (vagy margarin)
– 3 tojás sárgája
– 1 evőkanál só
+ egy tojás a kenéshez
+ kevés szezámmag, reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.
2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd négy részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk őket, amiket megkenünk a krém negyed-negyed részével, majd feltekerjük őket, mint a bejglit. Ezután jön egy fontos lépés: a rudakat egy nyújtófa segítségével kissé lelapítjuk. Ez azért fontos, mert így formásabbak lesznek, és nem fognak kinyílni sülés közben!
3. A rudakat megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, sajttal, majd trapéz alakú darabokat vágunk belőlük, melyeket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk.
4. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül tizenöt perc aranyszínűre sütjük őket.