Gyógyír Tanya

Vajdasági sós-sajtos tekercs

Nehézség: 3
Elkészítési idő: 90 perc

Elkészítés menete:

Vajdasági sós- sajtos tekercs

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

– 80 dkg. fehér finomliszt

– 2 dl. étolaj

– 1 kocka friss élesztő (5dkg)

– 1 evőkanál kristálycukor

– 5 dl. 2,8 %-os tehéntej

Töltelék:

– 25 dkg szobahőmérskletű vaj (vagy margarin)

– 3 tojás sárgája

– 1 evőkanál só

+ egy tojás a kenéshez

+ kevés szezámmag, reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.

2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd négy részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk őket, amiket megkenünk a krém negyed-negyed részével, majd feltekerjük őket, mint a bejglit. Ezután jön egy fontos lépés: a rudakat egy nyújtófa segítségével kissé lelapítjuk. Ez azért fontos, mert így formásabbak lesznek, és nem fognak kinyílni sülés közben!

3. A rudakat megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal,  sajttal, majd trapéz alakú darabokat vágunk belőlük, melyeket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk.

4. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül tizenöt perc aranyszínűre sütjük őket.